שווארמה בירושלים…

החלטתי לכתוב קצת על השווארמות השונות בירושלים. כידוע, אני חובב שווארמה לא קטן. רבים מחבריי גם כן מכנים את השווארמה כ"מאכל האלים" ולא בכדי… אנחנו מסתובבים בין שווארמיות רבות, דנים מי הכי טוב, באילו השתנו המחירים, איזה מוכר שם הכי הרבה בשר, מה עדיף לבקש – מיקס בשר או סוג יחיד וכו וכו וכו

 

לכן חשבתי להתחיל לכתוב על כל נושא השווארמות, ובפרט השווארמה בירושלים.

 

באופן כללי, ירושלים מתחלקת לשני סוגים של אנשים שיוצאים לאכול:

1) אנשים שמוכנים לשלם מעל 30 שקל

2) אנשים שלא מוכנים לשלם מעל 30 שקל

 

עבור הראשונים, יש מגוון רחב של שווארמות ומאכלי רחוב, אנשים אלו ילכו בשמחה ל"סטקיית חצות" שגונבת 45 שקל לפיתה עם מעורב. אנחנו קוראים למקום "התל אביבייה" כי רק תל אביבים ותיירים יבואו לאכול במחירים כאלה, וגם יגידו לחברים שלהם "זה מקום בייתי שכל הירושלמים אוכלים בו". אנשים כאלה ישמחו ללכת גם לשווארמות "השמן" ולאכול מנות ברחוב בן יהודה התיירותי.

 

אני פחות פונה לקהל זה ויותר בא להביא בשורה לחברים שאוהבים לאכול שווארמה טובה ובזול. גם כן, יש לציין שכל ההתייחסות שלי פה תהיה לשווארמה בלאפה, לא אכלתי שווארמה בפיתה כבר איזה 15 שנים (מלבד שבוע שעבר- אפרט על כך בהמשך). גם כי זה קטן יותר, גם כי המטעמים השונים אף פעם לא מתיישבתי בה בצורה מאוזנת – הצ'יפס למעלה, החריף למטה, הבשר באמצע והסלטים בצדדים. זה לא כיף לאכול ככה, הטעמים לא מתערבבים. סיבה שלישית היא שפיתה זה לילדים קטנים. לאפה היא יותר מתאימה לאכלנים מנוסים בתרבות האוכל הירושלמית.

 

בכל מקרה, בואו נתחיל ונרד לעניינים, נשתדל שזה יהיה כמה שיותר מפורט כדי שאתם תדעו מה הכי נכון לכם. בהמשך ארחיב את החלקים השונים בתמונות שאצלם.

 

שווארמה 15 בכיכר הקטנה של אגריפס

שווארמה חמודה… וזהו. הסיבה היחידה שאני נותן לה פה מקום היא שמדובר בחטיף זול במיוחד. 15 שקלים חדשים זה בהחלט זול מאד לשווארמה. והיחס בין העלות-לתועלת בשווארמה 15 היא טובה  יחסית לרחוב היהודי. מדובר בשווארמה בסיסית ביותר – כלומר, היא תמיד תכיל עוף, לרוב חזה עוף, כזה שלא מתאים לשווארמה ומתייבש מהר על הסיח המסתובב. הם לא שמים שומן בין לבין, וגם מעט מאד שומן למעלה, לא מתבלים כלל – לכן מדובר בשווארמה בסיסית. הלאפות שלהם יחסית קטנות אבל לא מידי. הסלטים לרוב סבירים מינוס: חומוס בסיסי ביותר, סלטים מאתמול, כך שיוצא שנשאר לך באופן כללי לקחת משהו סטייל: חומוס, חריף, סלט רגיל (שלרוב מורכב מ 85% מלפפון ו 15% עגבנייה), סלט כרוב (לא רע), בצל וחציל מטוגן (למי שרוצה).

המקום כמעט תמיד מלוכלך ובנוי בצורה לא מזמינה, פחיות וארגזים תמיד נמצאים במקום בין השולחנות וחבורה של נערים מנהלים את המקום. בקיצור, אחת השווארמות הגרועות בירושלים, לא הגרועה ביותר. אבל זול מאד !

בקיצור, במדד השווארמה:

ציון של 1 באווירה

ציון של 3 באיכות

ציון של 4 בשירות – כי הם באמת תמיד נחמדים

ציון של יחס עלות-תועלת: 3.5

שווארמה 20 בקינג ג'ורג'

מדובר באותו פורמט של השווארמה 15 של אגריפס. שווארמה קטנה וצרה. במקרה הזה, בניגוד לאגריפס, אני חושב שהיחס עלות-תועלת אינו שווה. אולי אפילו לא שווה כלל. מדובר במקום שגם כן בונה על תעבורה גדולה של עוברים ושבים. העובדים במקום לרוב חסרי כל מוטיבציה לסייע ולעזור מלבד אחד מהם (שמצולם בתמונה למטה). בעיה שבעיקר מתעצמת כשמדובר בלקוח רגיש (כמוני). בקיצור, לא ארחיב, מדובר בבשר יבש של עוף, אין בתוכו תבלינים או שומן שיתבלו אותו, הסלטים מתערבבים להם אחד בשני מה שמטנף אותם. המקום לרוב מלוכלך והם לא מוכנים לשים טחינה בשווארמה כי הם טוענים שאפשר לשים לבד. מול המוכר אכן יש עמדת טחינה ועמבה וכו – אך לרוב אותה עמדה מלוכלכת מאד בכפיות שהתערבבו בין הטחינה, לעמבה ולחריף…

עוט חטא גדול שקורה במקום, ומשותף גם לכל שאר השווארמות הזולות הוא שמכיוון שתחלופת הלקוחות כל כך גבוהה – הבשר לא מספיק להצלות על הסיח – מה שמאלץ את המוכרים לחתוך אותו חי ולטגן אותו על הפלאנצ'ה – שהיא כחוק יסוד תמיד מטונפת (אפשר לראות בתמונה למטה). גם שהם מוסיפים שמן על זה כדי שיהיה טיגון – כל הסיפור הזה מוריד משמעותית את איכות השווארמה. לא בשביל זה באתי.

הפלוס היחיד במקום הזה הוא שלפעמים יש להם שווארמת בקר- מה שמעלה את האיכות אבל גם את התעריף. להתרחק !

שווארמה בירושלים

בקיצור, במדד השווארמה:

ציון של 2 באווירה

ציון של 1 באיכות

ציון של 1 בשירות

ציון של יחס עלות-תועלת: 1.5

שווארמת "הטורקי" באגריפס (מול "מולה-פלאפל")

שווארמת הטורקי באגריפה הייתה הבטחה גדולה, כשסגרו את המקום הקודם כולנו התרגשנו שיפתח מקום חדש ומקורי. בפועל – אכזבה (קטנה). המקום בעיקר שופץ מהחוץ שלו – שלט ענק ויפה הוכנס. אך בפועל – בפנים לא השתנה יותר מידי. נכנסתי לשם גאה ושמח בשבוע שעבר, לאחר שראיתי את הפרסומות הגדולות מבחוץ "שווארמה בפיתה 20 שקל" – אמרתי לעצמי "יופי ! טוב ! סוף סוף שווארמה טובה ואיכותית בלאפה ב 25 שקל". רגע, אתם שואלים את עצמכם, "הוא לא אמר הרגע 20 בפיתה ?" – כן ! אמרתי !. אבל כל אכלן שווארמה רציני יודע ששווארמה בלאפה תהיה תמיד עד 5 שקל יותר משווארמה בפיתה. אבל מה ?????? אני נכנס לשם ומבקש בלאפה והם אומרים לי שזה 30 שקל, "30 !" אני חצי צועק אליהם. כן ! מדובר בפער של 10 שקל. כבר שם התבאסתי… זה לא לעניין. לקחתי את הפיתה בבושת פנים. וכמו שהסברתי בתחילת הפוסט – הכל היה באמת לא מאוזן. ביקשתי חומוס וחריף, והחריף היה למטה בפיתה, מה ששרף לי את הלשון עם סיום האוכל (מן נשיקת "רואה מה קורה למי שלוקח בפיתה"). הצ'יפס היה למעלה, מה שאילץ אותי לשים חלק ממנו בצד לאחרכך והסלטים לא היו מאוזנים. בקיצור, הבחור שעובד שם – בחור אתיופי (אני חושב) לא משקיע הרבה מחשבה על הפיתות. אותו בחור, ד"א, היה עובד גם בעבר בשווארמה הגרועה של קינג ג'ורג'… כך שאני לא מתפלא, זיהיתי אותו מייד (והוא אותי).

השווארמה עצמה הייתה סבירה, מדובר בשווארמה הודו (אפשר לבחור עוף או הודו). באופן כללי שווארמה הודו היא לא רעה. גם כן יש שם באר סלטים קטן ונחמד שאפשר לקחת בצלחת קטנה. בניהם היה גם חצילים מטוגנים וגם כן קישואים מטוגנים שהיו לא רעים בכלל.

שווארמה הטורקי ירושלים

באר סלטים דל הוא אינדיקציה לשווארמה לא וואו

בקיצור, במדד השווארמה:

ציון של 2.5 על תפאורה ואווירה

ציון של 3 באיכות

ציון של 3 בשירות

ציון של יחס עלות-תועלת: 2

שווארמת "שווארמה על גחלים" (בנדורה) ביפו ליד כיכר ציון

יש לציין כי טרם אכלתי בשווארמה הזו, אך הייתי שם לא פעם, ראיתי ובחנתי לעומק. ישבתי עם חברים ועקבתי אחרי התגובות שלהם, בין ביס לביס, בין הרמה להרמה (של הלאפה מהמגש). המסקנה שלי היא שמדובר בשווארמה טובה שנלקחת ברצינות. כל הסיפור של "על גחלים" לפי דעתי זה סתם גימיק, מה שקובע אם שווארמה תהיה טובה הוא איכות הבשר, כמות הבשר, איכות הלחם והסלטים והשילוב של הכל יחד. במקרה הזה – לדאבוני – שמים שם טיפה סטייל "תל אביבי" – שזה אומר ששמים קצת בשר – לא מספיק ביחס ללחם העבה של הלאפה. הטעמים לא שוקעים מספיק טוב ואין דבר יותר מבאס מלאפה דקה. אבל בהחלט יש שם אווירה יפה ונעימה, ריחות נהדרים שעולים מהאש, הרבה מאד צוות עובדים כך שכמעט אף פעם אין תור ואחלה של סלטים. בנוסף, יש להם קומבינציה כלשהי שבה הם מערבבים לך בתוך הבשר גם בצל ועגבניות שהיו על האש – אך כשהגעתי לא הייתה אופציה כזו. מה שכן, מדובר בעלות של 39 ש"ח, מה שכמעט לוקח את השווארמה למקום אחר. לא הגיוני שארוחת חטף תהפוך לעלות כל כך גבוהה – או שאני לא מעודכן והיום יוצאים לדייטים בשוורמיות ?!

 

בקיצור, במדד השווארמה:

ציון של 5/5 על תפאורה ואווירה

ציון של 4/5 באיכות

ציון של 4/5 בשירות

ציון של יחס עלות-תועלת: 2.5/5

 

שווארמת "הכתום" ליד שער שכם

הגענו לאחת מגולות הכותרת של השווארמה הירושלמית, מדובר במקום שאם אתה שומר כשרות או חושש מדקירה – כדאי שתתרחק ממנו. אך אם החיים שלך לא שווים יותר מתאוות הבשרים שלך – זה המקום !.

תחילה חשוב להסביר את המיקום המדוייק – מכיוון שרבים מתבלבלים והולכים לשווארמה אחרת ליד שהיא גרועה בהרבה. מדובר בשווארמה שממוקמת מחוץ לשער שכם על הרחוב שבו יש שוק ארעי, ליד המאפייה, יש גגון כתום גדול מחוץ אליה (מפה השם שלה בעברית, למי שלא יודע לקרוא או לדבר ערבית). בסמוך אליה יש חנות בקלאוות… בקיצור. מדובר במשום שהוא לא רע בכלל, שווארמה בקר או הודו ב 23 שקל ! מחיר שהוא נהדר ביחס לעלויות אחרות בעיר. אך אל תתבלבלו, מדובר באיכות גבוהה ביותר ! בשר בקר, או הודו (לבחירתך), עם הרבה תיבול איכותי ושומן למעלה ולפעמים גם באמצע. כשמבקשים בבגט, המוכר פותח אותו לשניים ומוציא החוצה את כל הלבן (אתם מבינים למה אני מתכוון), כך שיהיה יותר שטח להכניס בשר ויותר שטח פנים לטעמים (YESS). הסלטים מעולים, יש שם סלט שאין אצל היהודים – סלט ירקות רגיל שמעורבב בילט-אין עם טחינה – תרכובת מצויינת לשווארמה. תמיד טרי שם, תמיד החריף איכותי, תמיד החומוס HOME MADE. החיסרון הגדול הוא שאין סלטים שאפשר לקחת עצמאית, רק כערה עם חריף וכערה עם זייתים. אך מכיוון שמדובר במנה גדולה וזולה – זה בהחלט שווה את זה. גם כן כמובן שיש תמיד חשש שמישהו יעוף עלייך ותסיים את חייך עם שווארמה בגרון.

*טיפ קטן למתקדמים – בסמוך למקום, יש חנות צרכנייה קטנה שמוכרת בקבוק קולה של ליטר שלם ב-5 שקל. בהחלט צ'יפנוק מצויין.

 

בקיצור, במדד השווארמה:

ציון של 3/5 על תפאורה ואווירה

ציון של 4.5/5 באיכות

ציון של 3/5 בשירות

ציון של יחס עלות-תועלת: 4/5

שווארמה בירושלים

שווארמת ה"בין הילל לשמאי" (שווארמת ארקדש)

עד לא מזמן השווארמה הזו לא הייתה בכלל במודעות שלי. חלפתי על פניה כמה פעמים וראיתי מחירים של 37 שקל, יחד עם העובדה שהיא באזור מאד תיירותי – מייד בהינף יד פסלתי. פשוט פסלתי – ואני מצטער על כך.

לאחרונה הם יצאו במבצע שמתנוסס שם בלי סוף "שווארמה ב 25 שקל", נכנסתי מייד ! שאלתי אותו "זה על כל סוגי הבשר" והוא עונה "כן, תבחר מה שבא לך". שמחתי מאד. מדובר בשווארמה מצויינת ! הבקר שלהם מעולה, מתובל, הסלטים טובים, יש סלטים בצד שאפשר לקחת עצמאית בצלוחיות חרסינה והאווירה טובה. בהחלט מאד מומלץ. רק מה – לפני כמה ימים הלכתי לשם עם בת זוגתי בשעה 9 בערב, אמרנו נלך בקטנה לפני הסרט (נכניס את השווארמה איתנו לקולנוע שכולם יקנאו), אבל המקום היה סגור ! מה זה ?! סגור ב 21:00 בערב ? לא לעניין. לפי דעתי זה ביג NO NO בירושלים לסגור בכזו שעה. אבל עדיין, טעים מאד, כל עוד הם שומרים על המחיר – אם המחיר יעלה שוב – זה יהיה לא שווה את הכסף.

עדכון ! העלות את המחיר ל 30 ש"ח – זה כבר לא שווה לפי דעתי כשיש כל כך הרבה אלטרנטיבות בעיר.

בקיצור, במדד השווארמה:

ציון של 4/5 על תפאורה ואווירה

ציון של 4/5 באיכות

ציון של 4/5 בשירות

ציון של יחס עלות-תועלת: 4/5

בצער רב ויגון קודר אני נאלץ לדווח שארקדש נסגרו ובמקומם נפתח סופר קטן של אסייתים – בעעע

 

שווארמת בנדורה "שווארמה על גחלים" ברחוב הילל

מקום חדש, קצת פרטיזני מצידם לפתוח ברחוב הזה כשיש מסביבם כל כך הרבה אלטרנטיבות (המבורגר איוו, פיצה צ'ילי, הג'חנוניה ועוד). ביקרתי שם 3 פעמים, בפעם הראשונה הגעתי עם איזה מבצע גרופון ועשו לי פרצוף חמוץ. אמרו שהרשת הכריחה אותם לעשות את המבצע הזה וגם בכל מקרה נגמרו כל הטורטיות שהיו במבצע, אמרו שהם הביאו רק 60 – כאילו בכוונה רצו שיגמר. לא יודע…. זה עשה לי סיפתח רע. גם בפעם השנייה שהגעתי לא חיבבו אותי יותר מידי בגלל שאני קמצן. בכל מקרה, המקום לא בתחלופה גבוהה וזה אחד הדברים שחשובים כשקונים שווארמה. נחמד אבל בהחלט לא שווה את הכסף (39 ש"ח ללאפה)… עם כל הכבוד.

 

שווארמת 20 בתלפיות

מדובר בשווארמת "חתולים" הטובה בעיר. כלומר, אם אתם שומרים כשרות ורוצים שווארמה בזול – זה מקום מעולה. יחסית נקי, שמים הרבה בשר, יש סלטים מעולים ונחמד מאד לשבת בחוץ. כמובן שכמו כל השווארמות 20 בעיר, גם שם מדובר בבשר חזה עוף שמתייבש מהר מאד. וגם שם הם מורידים מהסיח ישר לפלנצ'ה, שופכים שמן וקוצצים את הכל כמו נסורת, מה שמאבד את הטעם הטוב של חתיכות הבשר. באופן כללי אני נגד המכשיר המודרני שחותך את הבשר מהסיח, הכי טוב מקומות שמורידים עם סכין כמו פעם. בכל מקרה, למרות החסרונות, מדובר במקום מעולה ביחס למחיר ואני ממליץ בחום.

*טיפ – כשאתם שם, תבקשו לטעום כדור פלאפל, הם מכינים בעצמם ולא טעמתי בחיים פלאפל כל כך טעים (פלאפל מלא בירוק בפנים של כוסברה וכו)

 

שווארמת "זין של סוס" ברחוב סלאח א' דין

סליחה על הקללה בכותרת ההודעה, זה השם שנתפס אצלנו בין החברים, ולא סתם…. מדובר בשווארמה ענקית, שכשנפתחה עלתה 22 ש"ח ועכשיו 26. בניגוד לשווארמות של יהודים, שם לקחת בלאפה זה מאסט – אצל הערבים באגט זה רעיון מעולה. ואתם יודעים למה ? בגלל שהם מוציאים את הלבן ! (הלבן זה הלחם הלבן שבמרכז הבאגט).

בשווארמות של יהודים, אם מבקשים מהם להוציא את הלבן הם עושים לך פרצוף חמוץ, כי שני הצדדים יודעים שזה בהכרח אומר שיכנס יותר בתוך הבאגט. אבל אצל הערבים, הם מוצרים לבד בלי שתבקש – ומבחינתי זה אינדיקציה ל"טיב". מדובר בשווארמה טובה מאד שממוקמת לא ברחוב סלאח א' דין עצמו אלא בדרך אליו ברחוב שמחבר בין שער שכם לתחנת המשטרה, בצד שמאל. השווארמה הזו לא פתוחה הרבה, בשבת היא סגורה ונסגרת מוקדם יחסית בשעות היום. אבל וואו איזו שווארמה ! 2 סיחים ענקיים, אחד של פרגית או הודו והשני של בקר. לוקחים מגש, עליו שמים לך באגט ריק ואתה מתקדם איתו לזה שחותך בשר. הוא שם לך חומוס וסלטים ומה שתרצה (ד"א, בכל השוורמיות של הערבים יש סלט שבו מערבבים סלט דק ערבי עם טחינה – זה מעולה !). אחרי שהוריד לך את הבשר, והוא מוריד המון (מפה השם שנתפס למקום), אתה מקבל צלוחית צ'יפס בצד והולך לאזור הסלטים. ואוו אילו סלטים יש שם ! כרובית בטחינה, סלק מבושל חתוך לכוביות, בצל מטוגן, עגבניות שרי חתוכות לשתיים עם בצל, חמוצים מעניינים ועוד מגוון רחב של סלטים מעיינים. בקיצור ! אחת השווארמות הטובות.

שווארמת השמן בסוף יפו

אפרט בהמשך

שווארמת השמן ביוסי בן יועזר

אפרט בהמשך

שווארמת "האדום" ליד כיכר ציון

אפרט בהמשך

שווארמת "היקרן" בבן יהודה

בהמשך…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.